برترین مسیرهای پیمایش طبیعت گردی ایران
به گزارش جاذبه های ترکیه، در جای جای ایران مسیرهای طبیعت گردی منحصربه فردی وجود دارد که پیمایش آن ها، فعالیتی مفرح و سرشار از تجربه های گوناگون است.
زیبایی های طبیعت به عوارضی چون آبشار، غار، دریا، رودخانه یا قله ختم نمی شود؛ بلکه مسیرهای دسترسی به این جاذبه ها اغلب مملو از زیبایی های بصری و هیجانات متعدد است. ایران جاذبه های متعددی همانند دشت، کوهستان، کویر و جنگل دارد که عبور از هرکدام از این عوارض جغرافیایی ویژگی خاص خود را دارد و تجربه ای دوست داشتنی است. زیبایی های که در دل برترین مسیرهای طبیعت گردی ایران وجود دارد، طبیعت دوستان مشتاق را به سوی خود می کشد.
برترین مسیرهای طبیعت گردی ایران:
- عسل محله به دشت دریاسر؛ استان مازندران
- فیلبند به الیمستان؛ استان مازندران
- نئور به سوباتان؛ استان های اردبیل و گیلان
- خلخال به اسالم؛ استان های اردبیل و گیلان
- سوها به لاتون؛ استان های اردبیل و گیلان
- طالقان به رودبارک؛ استان های البرز و مازندران
- ییلاق و جنگل دنیا نما؛ استان گلستان
- رود شور به گندم بریان؛ استان کرمان
- کل نمک راین؛ استان کرمان
- احمد فداله؛ استان خوزستان
عسل محله به دشت دریاسر؛ استان مازندران
- آدرس مبدا: تنکابن، جاده دوهزار، جنوب روستای عسل محله (مشاهده مسیر روی نقشه)
- ویژگی مسیر: دشت و کوهپایه کوه سیالان
- نوع مسیر: مسیر پیاده روی در دشت و مرتع با شیب ملایم
- طول مسیر: 2.3 کیلومتر
- سختی مسیر: دو از 6
- ارتفاع شروع پیمایش: 1,268 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 1,671 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: بهار
- نوع اتومبیل: خودروی سواری
- نزدیک ترین روستا: عسل محله
- نزدیک ترین شهر: تنکابن
مسیر طبیعت گردی عسل محله (اسل محله) تا دشت دریاسر کانون زیبایی و لطافت طبیعت است. در این مسیر به یادماندنی از میان دشت ها و مراتع سرسبز می گذرید. عبور رودخانه ای کوچک و وجود چشمه های پرآب، طراوت و زیبایی خاصی به این مسیر پرطرف دار طبیعت گردی بخشیده است.
برای شروع طبیعت گردی در مسیر عسل محله به دشت دریاسر ابتدا باید از جاده جنگل های دوهزار خود را به روستای عسل محله برسانید. دوهزار یکی از زیباترین جاده های ایران به شمار می رود. ابتدا از خروجی کنارگذر تنکابن (جاده ساحلی) وارد بلوار مجتهد تنکابنی شوید. در ادامه مسیر زنگیشامحله به سلیمان آباد را در پیش بگیرید تا به میدان شهید عزیزپور برسید. با توجه به تابلوهای راهنما وارد جاده جنگل دو هزار (خروجی دوم میدان) شوید. در ادامه، مسیر شیبی رو به بالا پیدا می نماید. در طول مسیر هوا خنک تر و تراکم درختان و پوشش گیاهی بیشتر می شود.
بعد طی مسیری 21 کیلومتری در جاده دو هزار (بعد از روستای بالا اشتوج و پیش از خروجی امامزاده قاسم)، به خروجی جاده اسل محله (سمت چپ جاده) می رسید. ورودی جاده تا روستای عسل محله حدود هشت کیلومتر فاصله دارد. عسل محله یکی از روستاهای بخش کوهستانی شهرستان تنکابن است. در انتهای خیابان اصلی روستا، راه پاکوب دشت دریاسر شروع می شود؛ پس خودروی خود را در منطقه ای امن پارک کنید و با پای پیاده، دل به طبیعت زیبای عسل محله و دشت دریاسر بزنید. این پیاده روی در دشت، مرتع و کوهپایه حدود سه کیلومتر طول دارد و یک ساعت زمان می برد.
مسیر اسل محله به دشت دریاسر منطقه ای با شیب ملایم، وسیع و سرسبز در دامنه کوه سیالان است که در اردیبهشت ماه هوای بسیار مطبوعی دارد و غرق در گل می شود. منطقه برای کمپ و شب مانی بسیار مناسب است. دو طرف این مسیر جنگل های سرسبز روی کوه ها به چشم می خورد. زیبایی راه کمتر از مقصد نیست؛ پس برای عبور از آن عجله نکنید. در طول مسیر چشمه های آب متعددی وجود دارد و از نظر آب آشامیدنی به مشکل برنخواهید خورد. در میانه راه جاذبه آبشار سنگ بن چشمه واقع شده است. در انتهای مسیر پیاده روی به دشت دریاسر راه باریک و دشت نمایان می شود. این منطقه در واقع مرتعی سرسبز و پرگل است که رود کوچکی از میان آن می گذرد و چند چشمه از دل آن می جوشد.
اقامتگاه بهمنی و اقامتگاه دشت دریاسر در روستای عسل محله برای اقامت چندروزه و بهره مندی بیشتر از طبیعت و جاذبه های طبیعی منطقه مناسب هستند. در طول مسیر اسل محله به دشت دریاسر نیز منطقه ها بسیاری برای کمپ و شب مانی وجود دارد. گردشگران می توانند با به همراه داشتن لوزم کمپینگ در دشت چادر بزنند و از تماشای آسمان صاف و زیبا منطقه در شب لذت ببرند.
فیلبند به الیمستان؛ استان مازندران
- آدرس مبدا: شهرستان آمل، بخش بندپی غربی، روستای فیلبند (مشاهده مبدا روی نقشه)
- ویژگی مسیر: مسیر کوهپیمایی (احتیاج به کوهپیمایی استقامتی) و جنگل نوردی
- نوع مسیر: ابتدا مسیر مرتعی؛ سپس کوه نوردی بر فراز ابرها در منطقه ای ییلاقی و در نهایت پیمایش در جنگل های هیرکانی
- طول مسیر: حدود 25 کیلومتر
- سختی مسیر: سه از 6 (میانه)
- ارتفاع شروع پیمایش: 2,310 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 3,150 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: اواخر بهار و فصل تابستان
- نوع اتومبیل: خودروی سواری
- نزدیک ترین روستا: فیلبند
- نزدیک ترین شهر: آمل
مسیر روستای فیلبند به جنگل الیمستان از مقاصد طبیعت گردی محبوب ایران است. طبیعت گردان حرفه ای معمولا در قالب گروه ها و تورهای متعدد راهی این منطقه زیبا می شوند و از آن به عنوان یکی از از خاطره انگیز ترین سفرهای خود یاد می نمایند.
روستای فیلبند یکی از مرتفع ترین منطقه ها ییلاقی استان مازندران است. این روستا چشم اندازی تمام قد و بسیار زیبا از قله دماوند دارد. طبیعت دل فریب منطقه ییلاقی فیلبند آن را به یکی از مقاصد گردشگری ایران تبدیل نموده است. این روستا در فصل بهار آب وهوایی بسیار متغیر دارد و در تابستان از هوای مطبوع و خنک برخوردار است. در نیمه دوم سال به تدریج ساکنان روستا خانه های خود را ترک می نمایند. بارش های زمستانی این منطقه بسیار سنگین است.
برای شروع طبیعت گردی فیلبند به الیمستان ابتدا باید از جاده هراز (جاده 77) وارد استان مازندران شوید. 25 کیلومتر قبل از آمل به سه راه منگل می رسید. وارد خروجی جاده فیلبند (سمت راست جاده) شوید. این جاده فرعی 45 کیلومتر طول دارد و در مسیری پرپیچ وخم شما را به روستای فیلبند می رساند. در طول مسیر از روستای تاریخی سنگچال و جنگل فیلبند گذر خواهید کرد. در اوایل فصل بهار و فصل پاییز آب وهوای منطقه بسیار متغیر و غیرقابل پیش بینی است و احتمال روبرو شدن با رگبارهای مقطعی و سنگین وجود دارد.
پیمایش مسیر فیلبند به الیمستان حداقل 10 ساعت زمان می برد و برنامه ای دو روزه محسوب می شود. افراد و تورهای طبیعت گردی با رسیدن به روستای الیمستان شب اول را در زائر سرا یا اتاق های کرایه ای روستا می گذرانند و صبح زود به سمت امامزاده قاسم الیمستان حرکت می نمایند. در این طبیعت گردی به همراه بردن حداقل سه لیتر آب و لوازم کمپ لازم است. به جهت طولانی بودن مسیر و سنگینی کوله، افراد باید برای حضور در این برنامه از آمادگی جسمی و روحی مناسبی برخوردار باشند. امکان اجاره اسب برای حمل چادرها و کیسه خواب های افراد گروه وجود دارد.
در ابتدای طبیعت گردی فیلبند به الیمستان، از جاده ای خاکی در جنوب روستای فیلبند گذر می کنید. در فصل پاییز درختچه های زرشک حاشیه مسیر به بار می نشینند. مسیر پاکوب و معین است. در بین راه چشمه های فصلی متعددی (حدود هشت چشمه) وجود دارد. حتما منبع آب خود را در این چشمه ها پر کنید. در میانه راه مسیر پاکوب دو شاخه می شود. سمت چپ به قله حسن بن و دیگری به سمت امامزاده قاسم الیمستان می رود. در طول مسیر از میان دشت های سرسبز با شیب ملایم عبور خواهید کرد. برای صرف ناهار در محیطی پست اتراق کنید.
بعد از پیمایش حدود 20 کیلومتر نزدیک غروب، به امامزاده قاسم الیمستان (در انتهای یک شیب تند) می رسید. طبیعت گردان در زائرسرای امامزاده یا طبیعت اطراف آن شام میل می نمایند و شب دوم را به صبح می رسانند. در اطراف امامزاده دو گودال عمیق وجود دارد. بعضی این گودال های کنار هم را جای شهاب سنگ و بعضی افسانه های محلی آن را جای زانوهای رستم می دانند و چنین روایت می نمایند که رستم برای نوشیدن آب از دریای خزر، زانو زده است. این گودال ها در اصل دستکند هستند و برای نگهداری برف رمستان (برای مصرف در تابستان) به وسیله ساکنان گذشته این منطقه حفر شده اند.
بسیاری از تورهای طبیعت گردی، با طلوع خورشید به سوی جنگل و روستای الیمستان حرکت می نمایند. چشم انداز قله باشکوه دماوند مجذوب کنندهیت این راه را دوچندان می نماید. با گذر از مراتع، کم کم بافت جنگلی رخ نشان می دهد. جنگل الیمستان رویشگاه الیما یا پیازچه کوهی است. این گیاه مصرف خوراکی و دارویی دارد و در اردیبهشت ماه می روید. این جنگل در فصول مختلف منظره ها بی نظیری دارد و گردشگران و عکاسان بسیاری از آن بازدید می نمایند.
ارتفاع زیاد، هوای مطبوع و خنک، چشمه های فراوان، پوشش گیاهی متنوع و اسب های وحشی رها در طبیعت از ویژگی های مجذوب کننده جنگل الیمستان هستند. روستای الیمستان در فاصله کمی از جنگل واقع شده است. قله الیمستان جاذبه گردشگری دیگر این منطقه به شمار می رود. تورهای طبیعت گردی غالبا در روستای الیمستان به این برنامه انتها می دهند و با کرایه نیسان در روستا، خود را به جاده هراز می رسانند.
نئور به سوباتان، استان های اردبیل و گیلان
- آدرس مبدا: 40 کیلومتری جنوب شرقی اردبیل (مشاهده مسیر روی نقشه)
- ویژگی مسیر: دشت های وسیع و کوه پیمایی با شیب ملایم
- نوع مسیر: مسیر پاکوب با شیب متغیر
- طول مسیر: 25 کیلومتر
- سختی مسیر: سه از 6 (میانه)
- ارتفاع شروع پیمایش: 2,500 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 2,828 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: اواخر بهار و فصل تابستان
- نوع اتومبیل: خودروی سواری، اتوبوس، ون
- نزدیک ترین روستا به مبدا: نئور سفلی
- نزدیک ترین شهر: اردبیل
دریاچه نئور بزرگ ترین بستر طبیعی آب شیرین استان اردبیل است و به عنوان منطقه حفاظت شده زیر نظر سازمان محیط زیست واقع شده است. این دریاچه با 420 هکتار وسعت، روزانه میزبان گردشگران بسیاری است. تنوع گونه های گیاهی و جانوری اطراف دریاچه بر مجذوب کنندهیت های آن می افزاید. جاده روستای عباس آباد برترین مسیر برای دسترسی به دریاچه نئور است. خروجی عباس آباد در سه راه بودالالو (کیلومتر 50 جاده اردبیل به گیوی) واقع شده است. با حدود 15 کیلومتر رانندگی در جاده پرپیچ وخم عباس آباد به دریاچه نئور می رسید. گروه های طبیعت گردی معمولا با اتوبوس، خودروی سواری یا ون خود را به دریاچه می رسانند.
مسیر طبیعت گردی دریاچه نئور (استان اردبیل) به ییلاق سوباتان (استان گیلان) از کنار قله بغروداغ و دره گرگانرود می گذرد و در مرز استان های اردبیل و گیلان واقع شده است. این مسیر یکی از معروف ترین برنامه های طبیعت گردی در ایران محسوب می شود و در نیمه خرداد بسیار پرتردد است. نئور به سوباتان یکی از برترین مسیرهای دوچرخه سواری در ایران محسوب می شود. تمامی طول این مسیر زیبا، خاکی و معین است و می توان آن را با وانت نیسان یا ماشین های آفرود نیز طی کرد.
در کوه پیمایی نئور به سوباتان ابتدای مسیر کوهستانی و ادامه آن مرتع، ییلاق و جنگل است. پیمایش نئور به سوباتان حدود 13 ساعت زمان می برد و اغلب (با توجه به توان و آمادگی گروه) برنامه ای دو تا سه روزه را به آن اختصاص می دهند؛ البته اگر در روزهای تابستان پا در این مسیر بگذارید و صبح زود حرکت کنید تا عصر به سوباتان می رسید. 6 کیلومتر ابتدایی مسیر سربالایی سنگینی دارد و اغلب گروه ها آن را با وانت نیسان طی می نمایند.
روز اول پیمایش نئور به سوباتان با پیمایش مسیر پاکوب، از بخش کوهستانی گذر خواهید کرد و در ادامه وارد مراتع سرسبز و دشت لاله های سرخ خواهید شد. گله اسب های وحشی چشم انداز ای باشکوه به طبیعت منطقه می بخشد. منطقه ییلاقی اوبا و کنار رودخانه پرآب آن برای کمپ و شب مانی مناسب است. صبح روز دوم بعد از صرف صبحانه، پیمایش به سوی سوباتان را شروع کنید. آبشار سوباتان (ورزان یا ورازان) در چهار کیلومتری ییلاق سوباتان واقع شده است. در طول این مسیر از کنار آبشارهای بلند و کوتاه دیگر، چشمه سارها و جویبارهای متعدد عبور خواهید کرد. در بخشی از مسیر خود را بر فراز ابرها می یابید. این منطقه چشم انداز ای رویایی دارد. آبادی شاه تجی مرتفع ترین نقطه در مسیر طبیعت گردی نئور به سوباتان است. این روستا اغلب روزهای سال غرق در مه می شود. در طول مسیر از شیب های ملایم و دره های تند گذر خواهید کرد تا به ییلاق دیدنی سوباتان برسید.
سوباتان قسمتی از محدوده شناخته شده شاندرمن در خطه گیلان است. ییلاق و روستای سوباتان حدود 1,900 متر بالاتر از سطح آب های آزاد واقع شده است. ساکنان این منطقه زیبا مهاجرنشین و اغلب از اقوام تالش هستند. این منطقه بافت سنتی و روستایی دارد و حضور در فضای آرام آن، انسان را از استرس ها و هیجانات منفی زندگی دور می نماید.
خلخال به اسالم؛ استان های اردبیل و گیلان
- آدرس مبدا: استان اردبیل، سه کیلومتری شمال شرقی شهر خلخال ، روستای اندبیل (مشاهده روی نقشه)
- ویژگی مسیر: جنگل پردرخت و دامنه هایی با شیب های متغیر
- نوع مسیر: کوهستانی و جنگلی
- طول مسیر: حدود 30 کیلومتر
- سختی مسیر: سه از 6 (میانه)
- ارتفاع شروع پیمایش: 2,000 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 2,390 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: بهار (اردیبهشت و خرداد) و پاییز (مهر و آبان)
- نوع اتومبیل: خودروی سواری، اتوبوس، ون
- نزدیک ترین روستا: روستای اندبیل
- نزدیک ترین شهر: خلخال
طبیعت گردی در مسیر خلخال به اسالم برنامه ای به یادماندنی و پرهیجان است. سالانه طبیعت دوستان بسیاری با آمادگی بدنی نسبی در قالب تورهای گردشگری قدم در این مسیر متفاوت و بهشتی می گذارند. برای بسیاری از افراد، پیمایش مسیر خلخال به اسالم (سرپایینی) نسبت به مسیر اسالم به خلخال (سربالایی) ساده تر است. روستای اندبیل و روستای خانقاه در حومه شهر خلخال مبدا پیاده روی در این طبیعت گردی هستند. اندبیل روستای کوهپایه ای است و بافت مسکونی متراکمی دارد. این روستا یکی از جاذبه های تاریخی شهرستان خلخال به شمار می رود. اهالی روستای اندبیل به ترکی آذری صحبت می نمایند و بسیار مهمان نواز هستند.
برای دسترسی به روستاهای اندبیل و خانقاه ابتدا خود را به خلخال برسانید. جاده اسالم به خلخال (در جنوب)، هشجین به خلخال (در غرب) و جاده گیوی در شمال به شهر خلخال می رسند. دو جاده اندبیل (روستای اندبیل) و سید دانیال (روستای خانقاه) در شرق شهر خلخال شما را به مبدا پیاده روی می رسانند. بیشتر گروه های طبیعت گردی تا آلاچیق های اندبیل را با تاکسی طی می نمایند. با شروع حرکت از اندبیل یا خانقاه، پس از صعود و عبور از یال کوه به یک نقطه می رسید.
در طبیعت گردی خلخال به اسالم حتما کفش پیاده روی مناسب و کیسه خواب به همراه داشته باشید. این برنامه به حدود 15 ساعت پیاده روی در منطقه ای جنگلی با شیب منفی احتیاج دارد. روز اول در طول مسیر خود از چشمه، منطقه خره خونی، ناوبالا و ناو پایین گذر کنید تا به قهوه خانه برسید. آبشار دریابن در مسیر روستای ناو واقع شده است و یکی از جاذبه های مسیر است. برای اینکه بتوانید تا عصر روز اول 60 درصد از مسیر را طی کنید و به قهوه خانه برسید، باید صبح زود حرکت کنید. قهوه خانه در منطقه شکار ممنوع ناو اسالم واقع شده است. این منطقه یکی از برترین مکان ها برای کمپ شبانه است و سرویس بهداشتی و آب آشامیدنی دارد. بعضی گروه ها شب اول را در کلبه خره خونی به صبح می رسانند. این نقطه نیز سرویس بهداشتی دارد.
صبح روز دوم قدم در ادامه راه بگذارید. حدود چهار کیلومتر بعد از قهوه خانه به شیب تند و نسبتا خطرناکی برمی خورید. بعد از پنج ساعت پیاده روی، در انتهای مسیر این طبیعت گردی به روستای لاکه تاشون (در بخش اسالم) می رسید. این روستا در فاصله 10 کیلومتری اسالم و در کنار جاده زیبا و معروف اسالم به خلخال واقع شده است.
سوها به لاتون؛ استان های اردبیل و گیلان
- آدرس مبدا: استان اردبیل، شهرستان نمین، چهار کیلومتری شمال شرقی روستای سوها (مشاهده روی نقشه)
- ویژگی مسیر: جنگل متراکم و پر فرازونشیب
- نوع مسیر: جنگلی و کوهستانی
- طول مسیر: حدود 26 کیلومتر
- سختی مسیر: سه از 6 (میانه)
- ارتفاع شروع پیمایش: 1,650 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 1,858 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: فصل بهار (خرداد ماه)
- نوع اتومبیل: اتوبوس، سواری، ون
- نزدیک ترین روستا به مبدا: سوها
- نزدیک ترین شهر به مبدا: نمین
دریاچه سوها در شهرستان نمین استان اردبیل و 35 کیلومتری شرق شهر اردبیل واقع شده است. این دریاچه همانند نگینی در دل کوهستان های استان خودنمایی می نماید. این آبگیر در واقع دریاچه پشت سد است. دریاچه سوها چهار کیلومتر با روستای سوها فاصله دارد. علاوه بر پهنه آبی گسترده، پوشش گیاهی و جانوری متنوع و مسیر دسترسی مناسب از دلایل استقبال و حضور گردشگران و طبیعت دوستان در این منطقه محسوب می شود. تورهای طبیعت گردی بسیاری در فصل بهار برای پیمایش مسیر زیبای دریاچه سوها تا آبشار بلند لاتون (در دل جنگل های لوندویل) برنامه ریزی و اجرا می شوند. این برنامه از فراز ارتفاعات شروع و به سمت منطقه ها جنگلی و پست تر ادامه می یابد.
برای دسترسی به مبدا پیمایش سوها به لاتون، ابتدا از جاده گیوی (جنوب شرقی اردبیل) به شهر اردبیل بروید. جاده نیارق (شرق اردبیل) شما را به روستای نیارق می رساند. روستای سوها به وسیله جاده سوها (جنوب شرق روستای نیارق) در دسترس است. گردشگران معمولا تا این روستا را با وسایل نقلیه طی می نمایند، شب اول سفر خود را در کنار دریاچه سوها به صبح می رسانند و صبح زود قدم در مسیر می گذارند. در ماه خرداد منطقه مملو از گل های بابونه است که زیبایی وصف ناپذیری دارد. با حدود یک ساعت پیاده روی در مسیری پاکوب و معین به یکی از استثنایی ترین منظره ها طبیعی ایران می رسید. نقطه ای که در سمت چپ خود کوه سبلان و سمت راست خود چشم انداز بی نهایت از دریای خزر را مشاهده می کنید.
در ادامه مسیر سها به لاتون از دشت عبور نموده و در دل منطقه ای جنگلی و پرفراز و نشیب به دره لاتون و سپس آبشار لاتون می رسید. سراشیبی های نزدیک آبشار بسیار تند هستند. ارتفاع آبشار لاتون از سطح دریا 850 متر است. در طول این طبیعت گردی حدود 800 متر ارتفاع کم می کنید و بیشتر مسیر سراشیبی است. آبشار لاتون با صد متر ارتفاع از دامنه های شرق کوه اسپیناس سرچشمه می گیرد و به رودخانه لوندویل و در نهایت به دریای خزر می ریزد.
اغلب گروه های طبیعت گردی بعد از آبشار لاتون تا روستای کوته کومه (مقصد نهایی تورهای سوها به لاتون) به پیمایش مسیر ادامه می دهند. در طول این مسیر از جنگل های هیرکانی عبور خواهید کرد. گردشگران از روستا با نیسان به لوندویل می روند و با بازگشت به شهر خود به این سفر انتها می دهند.
طالقان به رودبارک؛ استان های البرز و مازندران
- آدرس مبدا: شهرستان طالقان، شهر طالقان، روستای پراچان (مشاهده روی نقشه)
- ویژگی مسیر: کوهستانی و در بخش های صعب العبور
- نوع مسیر: کوهستان، قله، دشت
- طول مسیر: حدود 21 کیلومتر
- سختی مسیر: پنج از 6 (مشکل)
- ارتفاع شروع پیمایش: 2,500 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 4,250 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: تابستان
- نوع اتومبیل: نیسان یا آفرود
- نزدیک ترین روستا به مبدا: پراچان
- نزدیک ترین شهر به مبدا: طالقان
پیمایش در مسیر طالقان تا رودبارک یکی از برنامه های تورهای و گروه های طبیعت گردی حرفه ای است. این مسیر از انواع کوهستانی و سخت محسوب می شود و گذر از آن احتیاجمند توان جسمی و روحی بالا، مهارت های زندگی در طبیعت، و تجهیزات حرفه ای است. برای شروع طبیعت گردی طالقان به رودبارک برترین مبدا روستای ییلاقی، گردشگرپذیر و کوهستانی پراچان در شهرستان طالقان (استان البرز) است. دیزان رود از میان روستای پراچان می گذرد و سرسبزی و حاصلخیزی را برای این منطقه فراهم نموده است. شهر طالقان نیز در کنار رودخانه شاهرود و نزدیک به سد و دریاچه طالقان واقع شده است.
خروجی جاده طالقان در آزادراه کرج به قزوین (بعد از آبیک) برترین مسیر دسترسی به شهر طالقان و سپس روستای پراچان است. مسیر جاده طالقان را در پیش بگیرید تا به روستای جوستان برسید. در ادامه وارد جاده دیزان در شمال شرقی روستا شوید. خروجی جاده پراچان درست قبل از ورود به روستای دیزان، سمت چپ جاده دیده می شود. این جاده شما را به مبدا طبیعت گردی طالقان به رودبارک (روستای پراچان) می رساند. از ابتدای جاده طالقان تا روستای پراچان حدود 66 کیلومتر (90 دقیقه رانندگی) فاصله است.
طبیعت گردی طالقان به رودبارک برنامه ای دو روزه است. برای شروع این پیمایش از شمال روستای پراچان پیاده روی خود را شروع کنید. دیزان رود راهنمای شما در ابتدای مسیر است. بعد از حدود پنج کیلومتر وارد استان مازندران و شهرستان کلاردشت می شوید. در بخش علم کوه از پل آهنی روی روخانه به سمت دیگر آب بروید. در کنار رودخانه به مسیر خود ادامه دهید. در میانه راه رودخانه دو شعبه می شود. از روخانه گذر کنید و در دامنه علم کوه به مسیر خود ادامه دهید. در بخشی از راه تخته سنگ هایی زیبا وجود دارد که جاذبه ای طبیعی و خاص محسوب می شود.
از گوسفندسرای دمچه و قله لشگرک بزرگ گذر کنید. تا گوسفندسرای دمچه چشمه برای آب آشامیدنی وجود ندارد؛ پس برای این بخش از سفر بطری آب به همراه داشته باشید. در ادامه به دریاچه حصار چال می رسید. این دریاچه زیبا در دل کوهستان یکی از زیباترین منظره ها طبیعی را دارد. می توانید مدتی را کنار دریاچه استراحت کنید یا شب را در این منطقه بگذرانید. بعد از دریاچه به منطقه ای پوشیده از برف می رسید. با عبور از برف وارد دشت زیبای حصال چال می شوید. بعضی گروه ها این دشت را برای شب مانی انتخاب می نمایند. به همراه داشتن کیسه خواب در این سفر لازم است. در ادامه این طبیعت گردی از حصار چال گذر کنید تا به تنگ گلو برسید. در تنگ گلو ماشین برای انتقال ورزشکاران به قرار گاه رودبارک وجود دارد.
ییلاق و جنگل دنیا نما؛ استان گلستان
- آدرس: شهرستان کردکوی، کیلومتر 60 شهر کردکوی (مشاهده روی نقشه)
- ویژگی مسیر: اقیانوس ابر و جنگل های هیرکانی
- نوع مسیر: مسیر کوه پیمایی و مسیر خاکی
- طول مسیر: 9 کیلومتر
- سختی مسیر: دو از 6 (میانه)
- ارتفاع شروع پیمایش: 1,766 متر
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 3,086 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: بهار، تابستان و پاییز
- نوع اتومبیل: دو دیفرانسیل و شاسی بلند
- نزدیک ترین روستا: شموشک علیا
- نزدیک ترین شهر: کردکوی
منطقه حفاظت شده دنیا نما یکی از مقاصد مجذوب کننده و دیدنی در طبیعت ایران است. این ییلاق زیبا و خوش آب وهوا با 30,650 هکتار مساحت در شرقی ترین بخش رشته کوه البرز واقع شده است. از ویژگی های این منطقه می توان به طبیعت بکر، تنوع گیاهی و جانوری، درختان سربه فلک کشیده، کلبه های ییلاقی، آبشار و چشمه اشاره نمود. تور ییلاق دنیا نما از برنامه های پرطرفدار در حوزه طبیعت گردی است. غالبا هدف نهایی این برنامه ها بازدید از منطقه تخت میرزا (کلبه مش صفر) و روستای دنیا نما است.
ییلاق دنیا نما در جنوب غربی شهر گرگان و فاصله 85 کیلومتری از آن واقع شده است. برای دسترسی به این منطقه گردشگری و پیمایش در طبیعت زیبای آن با خودروی شخصی یا اتوبوس خود را به گرگان برسانید. از غرب گرگان وارد بزرگراه 70 آسیا شوید و با رسیدن به دانشگاه علوم پزشکی گرگان مسیر خروجی سمت چپ جاده (جاده قدیم گرگان کردکوی) را در پیش بگیرید. در ادامه مسیر وارد جاده شموشک (روبه روی درود محله) شوید و تا شموشک سفلی و شموشک علیا به مسیر خود ادامه دهید. بعد از شموشک علیا جاده ای ناهموار و خاکی تا ابتدای جنگل وجود دارد که پیمودن آن با خودروی سواری ممکن نیست. این جاده خاکی را می توان با خودروی آفرود یا پای پیاده طی کرد.
گروه های طبیعت گردی معمولا دو روز را به برنامه جنگل دنیا نما اختصاص می دهند. در جنگل های هیرکانی به مسیر خود ادامه دهید تا به منطقه تخت میرزا برسید. چشمه پرآبی در این منطقه وجود دارد. می توانید شب اول را در تخت میرزا بگذرانید؛ تنها از امن بودن محل کمپ اطمینان حاصل کنید. در ادامه این طبیعت گردی مسیر کلبه مش صفر را در پیش بگیرید و از صرف چای در این کلبه لذت ببرید. در انتهای سفر خود به سمت روستای زیبا و ییلاقی دنیا نما حرکت کنید. این روستا امکانات گردشگری چندانی ندارد ولی طبیعت زیبای آن چشم هر بیننده ای را به خود خیره می نماید. تقریبا هرروز بعد ازظهر فضای روستا را مه می گیرد و چشم انداز ای خاص از جنگل های متراکم هیرکانی را پیش چشمان مخاطبان به نمایش می گذارد.
رود شور به گندم بریان؛ استان کرمان
- آدرس مبدا: کویر لوت، شمال شرقی شهر راور (مشاهده روی نقشه)
- ویژگی مسیر: کویر، تپه ماهورهای طلایی
- نوع مسیر: جاده خاکی و کویری
- طول مسیر: 10 کیلومتر
- سختی مسیر: چهار از 6
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 300 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: اواخر پاییز و زمستان
- نوع اتومبیل: آفرود
- نزدیک ترین روستا: ده پایین
- نزدیک ترین شهر: راور
منطقه ها رود شور و گندم بریان در کویر لوت استان کرمان و شمال شهر شهداد قرار دارند. رود شور از ارتفاعات خوسف و خراسان جنوبی سرچشمه می گیرد و از شمال استان کرمان وارد کویر لوت می شود. این رود 220 کیلومتر طول دارد و با گذر از غرب گندم بریان در نهایت به باتلاق های شمال شرق کلوت ها (گود نمک یا چاله شور) می ریزد. رود شور در اواخر فصل پاییز و زمستان پرآب است و شکوه خاصی دارد. این رود در فصول کم بارش تا حد زیادی خشک می شود. در این ایام غلظت نمک آب رود شور بسیار زیاد است و بلورهای نمک فراوانی اطراف آن دیده می شود. زمین های اطراف رود باتلاقی هستند و نزدیک شدن به آن ها خطرناک است.
گندم بریان کرمان یا ریگ سوخته منطقه ای وسیع با مساحت 480 کیلومتر مربع در کویر لوت است که در لیست گرم ترین نقاط زمین واقع شده است. وجود سنگ های آتش فشانی سیاه رنگ از نوع بازالتی ویژگی اصلی این بخش محسوب می شود و ظاهری شبیه مریخ به منطقه بخشیده است. پراکندگی این سنگ ها نشان از فوران آتش فشان (حدود 2.8 میلیون سال پیش) در این منطقه دارد. ضخامت لایه های آتش فشانی گندم بریان از سه متر تا 12 متر مغیر است. حیات حیوانی و گیاهی در این بخش وجود ندارد. گندم بریان یک درصد از مساحت کویر لوت را شامل می شود و به همراه رودشور و کلوت ها مثلث طلایی لوت را تشکیل می دهد. گذر از رودشور و صعود به تپه گندم بریان برنامه متفاوتی در حوزه طبیعت گردی محسوب می شود. این کویر در نیمه دوم سال میزبان تورهای آفرود بسیاری است.
مسیر بیراهه ای برای کویرنوردی رودشور به گندم بریان وجود دارد که گذر از آن بدون همراهی با تور و حضور راهنمای آشنا به منطقه بسیار خطرناک است. رودشور با جاده اصلی (جاده 91) حدود 42 کیلومتر فاصله دارد و پیمایش آن با خودروی سواری توصیه نمی شود. با حفظ فاصله از رودشور کویرنوردی را شروع کنید تا به منطقه گندم بریان (در جانب شرقی رود شور) برسید. اگر رودخانه آب داشته باشد در طول مسیر آن با دو آبشار روبرو می شوید که چشم انداز ای تکرار نشدنی در دل کویر دارند. با رسیدن به گندم بریان می توانید به تپه آن (تخت گندم بریان) صعود کنید. چشم انداز کویر لوت از بالای تپه بسیار تماشایی است.
کل نمک راین؛ استان کرمان
- آدرس: 30 کیلومتری جنوب شرقی شهر راین، روستای قلعه حسن علی (مشاهده روی نقشه)
- ویژگی مسیر: منطقه کویری و کوهستانی
- نوع مسیر: جاده خاکی
- طول مسیر: 6 کیلومتر
- سختی مسیر: دو از 6
- حداکثر ارتفاع در طول مسیر: 2,600 متر بالاتر از سطح آب های آزاد
- برترین فصل پیمایش: پاییز و زمستان و بهار
- نوع اتومبیل: سواری
- نزدیک ترین روستا: قلعه حسنعلی
- نزدیک ترین شهر: راین
دهانه آتشفشانی کل نمک راین یا کوه آتشفشانی کله نمکی از جاذبه های طبیعی استان کرمان است و بزرگ ترین دهانه آتش فشانی ایران به شمار می رود. دریاچه نمک بسیار زیبایی در دهانه این کوه تشکیل شده است. زمان آخرین فوران این آتشفشان معین نیست،؛ ولی احتمالا شکل گیری آن به دوره چهارم زمین شناسی بازمی شود. این جاذبه در تاریخ 6 شهریور 1398، با شماره 595 در لیست میراث طبیعی ملی کشور به ثبت رسیده است.
به جز دهانه کل نمک 14 دهانه آتش فشانی کوچک تر در منطقه راین وجود دارد. کشف سنگ های فسیلی متعدد نشان می دهد که این بخش 300 میلیون سال پیش زیر آب بوده است. دهانه آتش فشانی کل نمک شکل بیضی دارد. قطر این دهانه 1,200 متر و عمق آن حدود 300 متر است.
دهانه آتش فشانی کل نمک راین در حومه روستای قلعه حسنعلی کرمان واقع شده است. برای دسترسی به این روستا باید از جنوب شهر راین وارد جاده راین به جیرفت شوید. بعد ار حدود 15 کیلومتر خروجی روستا سمت چپ جاده دیده می شود. جاده ای خاکی به طول هفت کیلومتر شما را به روستای قلعه حسنعلی می رساند. روستایی کوچک با کوچه های سنگ فرش و خانه های کاه گلی و بافتی قدیمی که مردمانی مهمان نواز و خون گرم ساکن آن هستند. خودروی خود را در روستا پارک و در امتداد رودخانه حرکت کنید. بعد از حدود 500 متر، مسیر پاکوب (به طرف شرق) را در پیش بگیرید. پیمایش مسیر روستا تا بالای دهانه کل نمک راین به حدود یک ساعت پیاده روی احتیاج دارد. ابتدای مسیر شیب نسبتا تندی دارد. پا گذاشتن در آب شور دریاچه نمک دهانه آتش فشان بسیار آرام بخش است. بلورهای نمک اطراف دریاچه، چشم انداز ای دیدنی ایجاد نموده اند.
احمد فداله؛ استان خوزستان
- آدرس: دزفول، منطقه عشایری دورک (مشاهده روی نقشه)
- ویژگی مسیر: کوهستانی با سربالایی ها و سراشیبی های تند
- نوع مسیر: جاده خاکی و کوهستانی
- طول مسیر: حدود 160 کیلومتر
- سختی مسیر: چهار از 6
- برترین فصل پیمایش: اواخر زمستان و اوایل بهار
- نوع اتومبیل: وانت، موتور یا خودروی دو دیفرانسیل
- نزدیک ترین روستا: ابوالحسن
- نزدیک ترین شهر: دزفول
احمد فداله دهستانی در بخش شهیون از توابع شهرستان دزفول است. این دهستان در قلب رشته کوه های زاگرس واقع شده است و منطقه ای بکر و زیبا محسوب می شود. نبود جاده های مواصلاتی مناسب دسترسی به این منطقه را سخت می نماید. امامزاده احمد فداله ابن عمران (ع) در انتهای جاده ای پرپیچ وخم و خاکی مقصدی بکر برای طبیعت دوستان به شمار می رود. منظره ها کوهستانی منطقه در کنار پوشش گیاهی آن تصویری تکرار نشدنی از طبیعت ایران را تشکیل می دهند.
فاصله منطقه احمد فداله و امامزاده آن تا دزفول حدود 150 کیلومتر است که با توجه به سراشیبی ها و سربالایی های تند مسیر، پیمودن آن با موتور حدود پنج ساعت زمان می برد. بهتر است بدون راهنما راهی این منطقه نشوید. از دزفول به سمت سردشت حرکت کنید. چند کیلومتر بعد از روستای ابوالحسن جاده آسفالته به اتمام می رسد. در جاده ای کم عرض و خاکی به مسیر خود ادامه دهید تا به روستای احمد فداله و سپس امامزاده احمد فداله برسید.
اگر اهل پیاده روی و طبیعت گردی هستید و تجربه عبور از مسیرهای معروف طبیعت گردی ایران را دارید، لطفا نظرات و تجربه های ارزشمند خود را با مخاطبان خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
کدام یکی از مسیرهای پرطرفدار طبیعت گردی ایران قابلیت پیمایش با دوچرخه و آفرود را نیز دارد؟
نئور به سوباتان
علت شروع مسیر طبیعت گردی از خلخال به اسالم چیست؟
بیشتر قسمت های مسیر خلخال به اسالم شیبی منفی دارد و برای بسیاری از افراد، پیمایش آن نسبت به مسیر اسالم به خلخال (سربالایی) ساده تر است.
کدام نقطه از ایران در لیست گرم ترین نقاط زمین واقع شده است؟
گندم بریان در کویر لوت
بزرگ ترین دهانه آتش فشانی ایران چه نام دارد؟
کل نمک راین
منبع: کجارو / shabestan.ir / sarlut.com / irangard.com / iraniro.ir / irangpstracks.com / دالاهو / narvanecotour.ir / اسپلیت البرز / kite.ir / berimkouh.com / beyamooz.com / beyamooz.com / irangpstracks.com